Передается ли коронавирус COVID-19 через продукты питания или через их упаковку? 

Ақпараттың жетіспеушілігінен туындаған сұрақтардың ішінде мынандай да бар: COVID-19 коронавирусы азық-түлік арқылы немесе олардың қаптамасы арқылы беріледі ме?
Сабыр сақтаңыз. Еуропалық және американдық вирусологтар қазіргі таңда COVID-19 коронавирусының азық-түлікпен берілетініне ешқандай дәлел жоқ екенін айтады. Бұл туралы Еуропалық тамақ өнімдерінің қауіпсіздігі жөніндегі органның (EFSA) және АҚШ азық-түлік өнімдері мен дәрі-дәрмектердің сапасын санитарлық қадағалау басқармасының (FDA) бір мезгілде жарияланған екі мәлімдемесінде сөз болып отыр.
Егер сіз вирусы бар тамақты кездейсоқ жеп қойсаңыз да, ас қорыту жолында вирустың ілінуі мүмкін рецепторлар көп емес, сондықтан вирусты жұту жұқтыруға әкеп соқтыратыны екіталай. Басқаша айтқанда, сіздің ас қорыту жүйеңіз вирустан өзі құтылады.
Азық-түлік дүкенінің немесе тағамды үйге жеткізетін қоғамдық тамақтану орнының қызметкерлерімен және келіп-кетушілерімен тікелей байланыста болған кезде жұқтыру қаупі де аз. Мұндай қызметкер вирусты тасымалдаушы болуы мүмкін. Алайда, бұл тәуекелді мамандар өте төмен деп бағалайды. Ал егер сақтық шараларын ұстанған кезде, бұл тәуекел нөлге саяды.
___
Передается ли коронавирус COVID-19 через продукты питания или через их упаковку?
Спешим успокоить. Европейские и американские вирусологи утверждают, что на данный момент не обнаружено никаких доказательств того, что коронавирус COVID-19 передается с продуктами питания. Об этом идет речь в двух одновременно опубликованных заявлениях Европейского органа по безопасности пищевых продуктов (EFSA) и Управления по санитарному надзору за качеством пищевых продуктов и медикаментов США (FDA). Даже если вы случайно съели пищу с вирусом, в пищеварительном тракте не так много рецепторов, к которым вирус может цепляться. То есть ваша пищеварительная система сама избавится от вируса.
Небольшой риск заражения существует при контакте с работниками и посетителями продуктового магазина или заведения общественного питания, которое доставляет еду. Сотрудник потенциально может быть носителем вируса. Однако этот риск специалисты оценивают как очень низкий. А если придерживаться мер предосторожности, этот риск сводится к нулю.